Digitale tips og triks til undervisning i voksenopplæringen
Her kan du finne nyttige digitale tips og triks som kan hjelpe deg i undervisningen din. Noen er gratis og noen krever lisens ved skolen du jobber på. Det blir nevnt i beskrivelsen hvis så er tilfelle.
Dette innlegget vil oppdateres etterhvert, for er det noe som stadig dukker opp så er det smarte digitale løsninger!
Bildebøker på skjerm
Billedbokhylla – https://billedbokhylla.no/
Her finner du mange scannede bildebøker fra nasjonalbiblioteket. Søk opp de du ønsker å bruke eller velg en kategori og få forslag. Bøkene er supre å bruke til høytlesing i klasserommet og alle ser bildene som da er synlige på tavla mens du leser.
Salaby – https://skole.salaby.no/3-4/norsk/bibliotek
Her finner du også mange fine bildebøker som leses høyt på skjermen. Fin lytteøvelse og ekstra bra at man får støtte fra bildene underveis. De finnes til klassetrinnene fra 1.-7.trinn, og vær obs på at mange av bøkene er ganske barnslige for de voksne fordi de er skrevet for nettopp barn.
Lage undervisningsfilmer
Screen cast o matic – https://screencast-o-matic.com/
Altså, hvis du ikke enda har prøvd denne nettsiden kan jeg fortelle deg at det var denne som reddet all hjemmeskolen i våres! Her får du gratis mulighet til å starte et program som filmer skjermen din. Du kan kun filme skjermen eller du kan ha med video av deg selv i hjørnet i tillegg. Når du er ferdig laster du den rett ned på pc eller over i youtube hvis du bruker det og fiks ferdig!
Et eksempel på bruk: lag en power point og film skjermen din mens du leser opp og snakker om innholdet. Del filmen med klassen din som en forberedelse til timen, som en del av en hjemmeoppgave eller bare som et avbrekk i timen.
Nyttige temasider
Elevkanalen – https://www.elevkanalen.no/public2
Obs! Krever lisens (feidebruker).
Her får du MASSE ferdige filmer og aktiviteter til alle trinn og fag. De lager også egne nyheter for voksenopplæringen, så denne siden kan jeg varmt anbefale! Vi bruker den ukentlig i min klasse, og du får arbeidsark til filmer, opplegg til smartboard kahoot og mye mye mer. Rett og slett en kjemperessurs!
Timer til tavla
Classroom timer – https://www.online-stopwatch.com/classroom-timers/
En liten nyttig dings som jeg også bruker ukentlig er denne nettsiden som har gratis tilgang på ulike nedtellinger man kan ha fremme på tavla. Du velger først hva slags utseende du ønsker for eksempel timeglass eller talglys, så velger du å bruke timeren i full screen og setter så tiden du ønsker. Da får du en nedtelling på tavla som ringer når tiden er ute. For eksempel når lyset da har brent ned. Fin visuell støtte når man skal arbeide etter en viss tidsramme eller hvis det skal være mer konkurransepreget.
(NB: mye reklame rundt på siden men følg navigeringen over så finner du greit frem 🙂
Lage eget materiale
Canva – https://www.canva.com/
Denne siden (som er helt gratis!) oppdaget jeg i utgangspunktet når jeg skulle lage innlegg i sosiale medier. Men det viser seg jo at denne siden kan du bruke til å lage så mye mer! Her finnes det masse gratis bilder og grafikk, bakgrunner og fonter og ikke minst ferdige maler. Noen eksempler: Mal for ukentlig undervisningsplanlegging, ulike arbeidsark til undervisning, mal til tankekart, plakater, presentasjoner eller brosjyrer.
Og det som er supert er at du kan dele det helt fritt videre! Noen av bildene er i «pro» versjonen, men du kommer mer enn langt nok uten den. Anbefaler deg å lage en bruker slik at du alltid har alle prosjektene dine lagret og samlet.
Har du deltakere på høyere nivåer kan man jo bruke nettsiden sammen med elevene og for eksempel lage brosjyrer eller plakater om et tema dere jobber med!
QR- koder
QR- koder – Ukas tips – QR koder
Hvordan lage en QR-kode
For deltakere som ikke er så tekniske eller vant med å navigere på internett er QR-koder en helt genial ting. Du lager QR koden (ved å lime inn lenken du vil bruke på en nettside, du finner forklaring i innleggene her oppe.) og deltakerne bruker mobil eller ipad til å lese av QR koden og komme rett inn på nettsiden. Jeg har laget to innlegg om dette som du finner linke til her, ett om hva det er og hvorfor du bør bruke det og et med hvordan du gjør det.
Gratis bilder uten copyright!
Unsplash – https://unsplash.com/
Denne nettsiden drives av folk som elsker å ta bilder og de deler alt gratis her slik at du kan bruke dem og dele videre! Det eneste som ikke er lov er å selge bildene eller å samle bildene og lage en tilsvarende side. Her er det lov for privatpersoner og bedrifter å laste ned bilder og bruke! OG du trenger ingen registrering eller bruker! (Du skjønner kanskje at jeg er fan av denne siden?) Det jeg liker så godt er at her kan jeg finne bilder som ikke er for barnslige til tekster eller oppgaver og man slipper å tenke på copyright ved deling. Nesten samtlige av bildene her på språknøkler.no er hentet fra Unsplash (eller canva). De oppfordrer til å «say thanks» til de som har tatt bildet og du får alltid en tekst du kan kopiere inn sammen med bildet du bruker med navnet til fotografen. (det kan du for eksempel se på bildet øverst i dette innlegget).
Husk å søke på engelsk når du søker etter bilder!
Ikoner i word
Visste du at hvis du trenger enkel visualisering til arbeidsark eller andre ting du lager til undervisningen så kan du finne masse fine ikoner inne i word? Det er disse ikonene jeg bruker til mye av mine arbeidsark og du finner dem under «Sett inn» øverst på verktøylinja. Velg så «ikoner» og søk opp det du ønsker. Her må du søke på norsk ellers får du ikke treff! Når du har satt inn ikonet kan du plassere det der du vil på arket og du kan også endre farge. Da trykker du på selve ikonet og velger «format» øverst på verktøylinja.
5 kjappe om Teams
Her finner du et innlegg med 5 kjappe info om bruken av Teams:
5 kjappe om Teams
Programmet «Kompis» fra kompetanse Norge
Her finner du mer informasjon om «Kompis» et program som er laget for å øve grunnleggende ferdigheter i praktiske situasjoner:
Kompis
Én kommentar
Tilbakeping: