Digitale tips

Ukas tips: QR-koder i voksenopplæringen!

Har du hørt om QR-koder? Hvis ikke har du helt sikkert sett dem rundt omkring, hengende på reklamer, på bussen eller i brosjyrer. Før jeg fikk tips fra min kollega hadde jeg ingen erfaring med dette, og hvertfall ikke hvordan dette kunne brukes i undervisning! Men nå er jeg altså blitt «helfrelst» og ønsker å dele dette med flere.

Dette er en QR-kode. Når man bruker denne vil man komme automatisk inn på en nettside som koden er laget ut ifra. Dette er en link til Sandefjordskolens Lesetrim som jeg lagde til mine deltakere forrige uke. Vi jobbet med høyfrekvente ord og med denne QR-koden kunne de raskt og enkelt komme seg inn på nettsiden uten å måtte skrive inn nettadressen og navigere på internett. For mine voksne deltakere er dette et stort pluss, da mange har svært liten erfaring med data/ipad/internett og bruker mye tid og krefter bare på å finne frem til siden vi skal jobbe med. Jeg satte inn QR-koden på ukeplanen slik:

Hvordan bruke en QR-kode

For å bruke koden er det to fremgangsmåter:
1. Med apple produkter som Iphone eller Ipad er det kun å åpne kamera på enheten, holde kameraet foran koden slik at den vises på skjermen og trykke på linken som dukker opp automatisk. NB: du skal ikke ta bilde av den, kun holde kameraet foran som om du skulle gjøre det.

2. Med en android enhet må man laste ned en app. Det finnes flere gratis apper i play-butikk. Trykk på appen og kameraet ditt vil komme på. Gjør deretter som nevnt i punkt 1.

Dette er en svært effektiv måte å komme seg inn på internett med mange samtidig og ekstra nyttig for dem som ikke har mye internetterfaring eller språk knyttet til teknologiske prosesser. Både lærer og elev sparer seg for mye tid! Skal dere for eksempel jobbe med oppgaver på ipad i timen er det kun for læreren å lage en QR-kode på forhånd, henge den opp i klasserommet, og la deltakerne komme seg på internett via koden. Bare hold opp kameraet så kommer linken opp.

Her er en liten video som viser hvordan det fungerer på en android-enhet:

Obs! Reklame nederst på grunn av gratisversjon av appen!

Jeg har brukt det på ukeplanen når det er nettsider jeg ønsker at de skal bruke hjemme, har hatt det hengende i klasserommet når det er relevante sider til et tema, brukt det på stasjoner og man kan jo også bruke det på mange flere vis for eksempel som en rebus!
Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har brukt QR-koder 🙂