Lesing

Øv på å lese oppskrifter med deltakerne!

Å lese en oppskrift er ikke bare for de matinteresserte. En oppskrift er jo nemlig en instruksjon eller en oppgavebeskrivelse og det trenger vi å øve på! Det å jobbe fra toppen og nedover, ta et steg av gangen men også tenke på helheten, lese nøye slik at man ikke hopper over noe eller utelater detaljer er viktige deler av å følge en oppskrift og helt sentralt i oppgaveløsing på skolen.

Photo by Dan Gold on Unsplash

Siden det nå nærmer seg jul tenkte jeg å dele en juleoppskrift jeg har brukt med klassen min. Hvert år får jeg stort sett spørsmål om hvordan man lager pinnekjøtt og hva det er for noe, så da pleier jeg ofte å ta to fluer i en smekk og kjøre lesetrening med oppskriften pinnekjøtt.

Uavhengig av juletradisjoner vil jeg anbefale matprat sine oppskrifter som gode eksempler på lesetekster i oppskriftssjangeren. Her får man store bilder underveis som viser hva som skjer og det er oversiktlig og lett å følge med steg for steg. Det er heller ikke for mye tekst å forholde seg til om gangen.

Her finner du eksempelet med pinnekjøtt:
https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/pinnekjott-med-rotmos


Det som også er fint er at det er enkelt å skrive ut rett fra nettsiden, og da har du leseteksten til timen klar. Jeg synes ofte liggende format er best på matprat sine oppskrifter. Det er selvfølgelig enda mer læring i å faktisk få følge oppskriften i praksis og lage maten selv, men det er ikke alle forunt å ha kjøkken tilgjengelig på skolen dessverre.

Grammatikk-tips!

Bruk oppskrifter i arbeidet med verb.
Her får man god trening i å kjenne igjen verb (for dem er det mange av) og det tydeliggjøres at verb er noe man skal gjøre. I oppskrifter står jo verbene helt sentralt! Da kan man også snakke om formen imperativ hvis man ønsker det.

Lykke til med oppskriftene!
PS: Husk å ta med litt ekstra mat i matpakka de dagene dere skal jobbe med oppskrifter. Da blir man alltid litt ekstra sulten;-)

Har du behov for jevnlig påfyll av lesetekster?

*Reklame for Språknøkler* Da bør du sjekke ut Tekstbanken, hvor du som medlem får tilgang til en ny lesetekst hver måned skrevet på to ulike lesenivåer med bildestøtte og på begge målformer. Alle tekstene samles i en Tekstbank som du kan plukke fra når du trenger tekster til dine deltakere.