Uncategorized

Hvordan gikk det egentlig i 2020? Året oppsummert.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Inspirert av Ida Jackson og Lene Gunvaldsen blir det en liten årsoppsummering her på bloggen. Hvordan har det egentlig gått med Språknøkler det berømte året 2020?

For ett år siden på denne tiden var Språknøkler en ide. Faktisk var det bare en navnløs idé om at jeg hadde lyst til å starte en blogg og dele tips til undervisning i voksenopplæringen. Det tok lang tid før jeg fant det rette navnet, men det var verdt å vente på, og domenet og bloggen Språknøkler ble opprettet.

Januar

3. januar delte jeg mitt første blogg-innlegg med tips om nyttårsforsetter man kunne lage med klassen. Det er nesten litt trist å se alle de fine ønskene og målene deltakerne min hadde for 2020. Lite visste vi… Men bloggen var i gang og jeg la ut opplegg fra klassen min i ny og ne. På dette tidspunktet fantes det ingen plan, annet enn at jeg hadde et mål om å poste en gang i uka.

Februar

Hva skjedde egentlig i februar? Her er det et hull i min hukommelse, men jeg la nå ut innlegg da også.

Mars

Unntakstilstand. Hjemmeskole, hjemmekontor, hjemmebarnehage og jobbing 24/7. Undervisning på nett på dagtid, i tillegg til mange timer i skogen hver dag, og produksjon av materiell til undervisningen på kveldstid. Tilbrakte mange timer med videokamera på kjøkkenet for å gjøre ting klart til dagen etter. Når man har ei lita ei på 2 år er det ikke rom for slikt før etter leggetid!

Men det positive var at bloggen fikk et lite bust. Det ble lagt ut mye mer materiell og jeg kom i dialog med flere om hvordan jeg drev hjemmeskole og hva slags opplegg jeg brukte. Opprettet en youtube-kanal for å kunne dele videoer lettere med deltakerne mine og andre lærere. Får god respons på videoer på enkel norsk med informasjon om smittevern, også på egen arbeidsplass.

April

Copy – paste fra mars.

Barnehagen åpner omsider igjen helt i slutten av april, og jeg fikk en hel uke hjemme uten barn tilstede før jeg selv skulle tilbake i klasserommet. Hadde fortsatt hjemmeskole daglig frem til dette og bloggen får stadig flere innlegg under fanen «Fjernundervisning.»

Mai og Juni

Her glir det litt over i hverandre igjen. På jobb er klassen delt i to og jeg snur bunken og kjører samme undervisning gjentatte ganger i løpet av uken med de ulike gruppene. I tillegg er det høyt fravær på grunn av strenge smittevernregler både hos oss og i barnehagene/barneskolene. Dette er slitsomt og lite motiverende, men bloggen gir meg energi og jeg ønsker å lage mer innhold til Språknøkler. Ideen om Lesenøklene begynner å falle på plass og jeg bestemmer meg for at dette blir det første store prosjektet jeg skal satse på.

Juli

Sommerferie og et snev av normalitet.

August

Nytt skoleår, nye klasser og nye arbeidsoppgaver. Planlegger for en oppstart som så må planlegges på nytt fredag før skolestart fordi vi endelig får gjennom krav om 1 meter i klasserommet for voksenopplæringen. Tilbake til 2 grupper og snu bunken. Det går smått med Lesenøklene, har enda ikke gitt meg selv noen frist så da blir det lite konkret jobbing.

September

Bestemmer meg for å lansere Lesenøklene i oktober og begynner å jobbe for alvor. Bruker høstferien til å skrive mens datteren min er noen ekstra dager i barnehagen. Det blir buss-streik i Oslo som gjør at jeg plutselig sitter fast hjemme en hel uke og vi er tilbake til uforberedt hjemmeskole. Men det ga meg mer tid til Lesenøklene i løpet av dagen – noe som passet meg bra!

Får også beskjed om nye arbeidsoppgaver på jobb, jeg skal over til ungdomsklassen og ha lesekurs tre dager i uka = Omorganisering og overlevering av min gamle klasse og iherdig planlegging av lesekurs på sparket! Men på den lyse siden er vi omsider samlet som hel klasse igjen med 1 meter avstand i klasserommet.

Oktober

Endelig er det tid for lansering og 5.oktober legges Lesenøklene ut på bloggen. Min første store lansering, min første live-sending og imposter syndrom var absolutt til stede. Har enda ikke delt med noen på jobb at jeg har språknøkler som bi-prosjekt. Jeg starter også en e-postliste i forbindelse med Lesenøklene og får raskt folk på lista, noe som føles helt fantastisk!

En uke etter lansering blir jeg spurt om å holde kurs for alle voksenopplæringene i Vestre Viken om Lesenøkler. De hadde sett på bloggen og synes dette var midt i blinken for deres lærere. Altså, den dagen glemmer jeg ikke med det første, det er det største som har hendt meg så langt!

Bestemmer meg omsider for å melde meg inn i Businesstrategier med Lene Gunvaldsen etter mange runder og vurderinger. Planen er å gjøre Språknøkler til mer enn bare et fritidsprosjekt!

November

Holder kurs via Teams for Vestre Viken og både teknikken og jeg holder heldigvis ut! Får gode tilbakemeldinger og enda flere melder seg på e-postlista. Nå nærmer vi oss 100 stykker! Ryktet begynner også å gå om Språknøkler på jobb og jeg deler omsider siden min med mine nærmeste kollegaer. Da ble det også Lesenøkkel-kurs for to avdelinger på jobb.

Smitten øker i Oslo og situasjonen er anspent. Vi må igjen dele gruppene i 2 for å sikre godt nok smittevern. Jeg havner også i karantene 2 ganger i løpet av november og må jobbe hjemmefra. Høydepunktet var nok likevel når jeg kunne fakturere for aller første gang at jeg hadde gjort en betalt jobb for Språknøkler! Det ga en stor boost inn i planleggingen av 2021.

Desember

Og nå er det desember. Sluttspurten.
Jeg har laget planer for neste år og skal for første gang ha en tydelig plan for hva jeg legger ut i alle kanaler også på bloggen. Det blir bra for både meg og deg!

Det er over 100 personer som mottar e-post av meg ukentlig, vi har en egen facebook-gruppe hvor vi blir bedre kjent, jeg skal gå ned i 80% stilling for å få mer tid til bloggen og etter nyttår skal jeg få holde kurs i samarbeid med Bro Aof om Lesenøklene. Dette hadde jeg aldri trodd om du fortalte meg dette for ett år siden.

Dette året har vært spesielt på alle måter og jeg kunne aldri sett for meg hvordan dette året skulle bli. Jeg er likevel så utrolig takknemlig for all støtte og engasjement fra dere som har fulgt med meg og jeg gleder meg noe helt vanvittig til fortsettelsen. En ting er sikkert – Språknøkler har kommet for å bli!