Digitale tips,  Uncategorized

Mal til ukeplanlegging i grunnskole for voksne

Nå som Fagfornyelsen (LK20) er i full gang var det på tide å oppdatere planleggingsmalen min! Jeg har en fast mal som jeg bruker for å ha oversikten over hva jeg skal gjøre i løpet av en uke. Jeg har flere ulike klasser og ulike fag og er helt avhengig av å ha oversikt! Så her kommer det en oppdatert variant som jeg tester ut nå. Legg gjerne igjen en kommentar om hva du synes eller om det er noe du savner 🙂

Hva kan du bruke planleggeren til?

  • Ha oversikt over hva du skal gjøre i løpet av en dag, undervisningsøkt eller uke.
  • Ha med Fagfornyelsen i tankene når du planlegger undervisning.
  • Få bedre system i planleggingen.
  • Å ha fokus på ferdighetene du ønsker at klassen din skal øve på, ikke kun aktiviteter når du planlegger undervisning.

Hvordan bruke planleggeren

Topptekst:
Start med å fylle inn uke, fag og klasse i toppteksten. Her kan du velge om du vil planlegge for ett fag eller for flere fag til samme klasse. Synes du det er mest ryddig å ha fagene eller ukedagene adskilt, fyller du ut en plan og oppretter så en ny for neste dag.

Huskeliste:
Du finner også en egen rubrikk «Hva må jeg ordne» som kan brukes som en huskeliste. Hva må kopieres og finnes frem ol?

Informasjon/beskjeder:
Videre kan du fylle inn beskjeder du må huske å gi klassen den økta/dagen eller uka.

Tverrfaglig tema:
Velg tverrfaglig tema som er relevant – og enkelt og greit ring rundt det som passer til økten/dagen/uka.

Ferdigheter/kompetanse/mål:
Så er vi kommet til ferdighetene og kompetansen du ønsker å øve på denne økta/dagen/uka. Hvilken kompetanse skal deltakerne/elevene sitte igjen med når undervisningen er ferdig? Dette står sentralt i fagfornyelsen. Her kan du også klippe og lime inn kompetansemål dersom du ønsker det og kjerneelementer i faget. Gå inn på Udir og finn faget du ønsker.
Du kan også formulere «jeg kan-mål» eller lignende som også kan stå på ukeplanen dersom du har det.

Til slutt finner du tre ulike maler for å planlegge aktivitetene du skal bruke i undervisningen. En planlegger for to dager/økter, en med en dag/økt og en med fire dager/økter. Disse kan du selvsagt redigere og tilpasse som du selv måtte ønske.

Det finnes også en boks for lekser eller hjemmeskole.

Så hva skal du gjøre nå?

Last ned malen og lagre den på din pc som MAL. Lagre en kopi hver gang du ønsker å bruke planleggeren og skriv rett inn. Print ut eller ha den tilgjengelig på pc eller ipad.

Og du?
Hvis du ønsker en enda enklere variant finnes det også en forenklet versjon. Her får du også et felt om nytteverdi som er en viktig bevisstgjøring for hva ferdighetene skal brukes til i livene eller videre skolegang for deltakerne/elevene.

Planleggeren finner du her:

Lykke til med planleggingen!

Ønsker du flere tips til planlegging av undervisning i voksenopplæringen?

*Reklame for Språknøkler* Da må du sjekke ut Språknøkler-portalen. Der får du faglig påfyll og praktiske tips til hvordan du kan planlegge og gjennomføre undervisning i voksenopplæringen – på tvers av nivåer og retninger. I tillegg finnes det både materiell og opplegg som du kan bruke i din undervisning og skolen din kan kjøpe skolelisens til deg og dine kolleger.