Tema

Ideer til førjulstiden i voksenopplæringen

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Nå er det endelig førjulstid igjen, men for våre deltakere er ikke jul og advent nødvendigvis noe selvsagt eller noe de feirer med sine familier. Har de bodd i Norge mer enn ett år vet de selvsagt at jul er en viktig tradisjon i Norge, men det kan være fint å snakke litt om hvorfor vi ferier jul og at det i dag er like mye en tradisjon som religion for veldig mange som bor i Norge.

Når det gjelder jul i klasserommet må jeg si at det var her jeg kanskje merket størst forskjell i overgangen fra barneskolen til voksenopplæringen. For i barneskolen er det virkelig jul for alle penga i hele desember!
Det er likevel hyggelig å ha noen aktiviteter å lyse opp hverdagen med når vi nå er i den mørkeste tida på året, også i voksenopplæringen. Mange er også mye alene hjemme og det er kaldt og stusselig å være ute. Så her får du noen tips til aktiviteter du kan gjøre sammen med klassen din før jul, som handler om lys, glede og samhold. Det er jo dette som er det sentrale for de aller fleste i de norske juletradisjonene.

Se en film – «The snowman»

Her finnes det jo mange alternativer men jeg pleier ofte å bruke denne sammen med klassene mine. Den passer til alle språknivåer fordi den er helt uten språk! Det er kun musikk underveis. Dette er også en filmatisering av en bok som man kan lese med klassen i ettertid dersom man skulle ønske det. Det kan også være en fin gjenfortellingsøvelse å se filmen først og så snakke om hva man har sett.

Varighet: 25 minutter
https://youtu.be/5A3THighARU

Skriv et juleønske

Skriv på små lapper og heng opp i klasserommet eller hva med å lage julekuler eller stjerner man kan klippe ut? Skriv så ned et ønske for jula eller året som kommer. Det kan være et ønske for seg selv, for familien for verden/Norge eller hva som helst. Husk å snakke om hva et ønske er for noe 😉

Les og snakk om jul i ulike land

Her vil jeg dele et tips om julekalenderen til veilederkorpset. Den finner du her:https://sites.google.com/goskole.no/veilederkorpsetskole/start#h.texcxdjf19cy

Her får du hver dag en tekst, bilder og en film om julefeiringer i ulike land. De kan skrives ut eller vises på tavla.

Spill spill

Finn frem spill dere har på skolen, sprit hendene og spill sammen to og to. Her kan man bruke alle slags typer spill som passer til din klasse.

Lag julekort

Hva skriver man egentlig på et julekort? Snakk sammen, modeller på tavla og la deltakerne skrive et julekort til en venn, en i familien eller kanskje en annen i klassen?
Tips til julekort hvis ikke dere vil tegne selv: Gå inn på word, velg ny men ikke trykk på nytt dokument. I feltet «søk etter maler på nettet» skriver du «julekort» og da får du opp ferdige maler du kan printe ut og bruke.

Lær en julesang

Velg en julesang og bruk den som lese- og muntlig trening og en variasjon i undervisning. Klarer dere å synge den sammen også?

Kahoot

Lag en kahoot eller finn en ferdig på kahoot sine nettsider. Kanskje det er gøy med en oppsummerings-kahoot om halvåret dere nå er ferdig med på skolen?

Les en bok sammen

Læreren kan lese høyt eller deltakerne kan lese en og en. Her kan det være fint å lese en bok med jule- eller vintertema, men boka man velger må selvsagt tilpasset nivået man har i klassen.

Spill bingo med juleord

Snakk sammen og forsøk å finne så mange «juleord» som dere klarer. Lag gjerne et tankekart på tavla. Del ut et blankt bingo-brett til hver deltaker og la dem fylle det med juleord. Så velger du ord som de skal krysse ut og det er førstemann til fire eller fem på rad.

Mal til bingo finner du her:
5 måter å øve begreper

Tenn et lys

Be deltakerne om å tenne et lys i et vindu eller et sted i huset når de kommer hjem og del gjerne bilder med hverandre på teams eller når dere er tilbake på skolen. Snakk om at det kan være fint å tenne lys for å huske på de man er glad i eller for noen man savner.

Ekstra-tips

Her kan dere lese en tekst om advent og tradisjoner oversatt til flere språk:https://morsmal.no/no/krle/advent

Vil du se en julekalender som er tilpasset voksne med norsk som andrespråk?
Da må du sjekke ut denne fra Norskdrypp som ligger på Youtube. Det vil komme nye episoder i hele desember også i år: https://www.youtube.com/playlist?list=PLqawvCSX49svQHZnj57t-kMwAR6j9UhNY

Ønsker dere alle en riktig

fin og fredfull førjulstid.

Photo by Ann Spratt by Unsplash.com