Digitale tips,  Lesing

Fjernundervisning: Lesetekster

Facebook altså! I disse tider er det uvurderlig å få være med i alle de ulike undervisningsgruppene som finnes, hvor det deles så mange gode tips!
I dag fikk jeg dette tipset og vil dele det videre med dere.

Bilde hentet fra Les norsk! sin nettside.

Det er siden «Les norsk!» hvor to flinke damer, med mange års erfaring fra undervisning i norsk som andrespråk, har laget tilpassede tekster til ulike norsknivå. Ble veldig glad da jeg fant denne siden, fiks ferdig og klart til å brukes i undervisning! Man velger nivåer øverst på siden og får tekster som er tilpasset dette. For meg var disse supre som utgangspunkt for å lage skriveoppgaver og spørsmål til tekstene, for å trene på leseforståelse hjemme. Man kan dele linken med deltakerne så kommer de rett inn på dagens tekst!

Her er linken til siden «Les norsk!» ( De har også en facebook-side.)

https://www.lesnorsk.no/

Bruk av Les norsk! i fjernundervisning

Neste uke får deltakerne mine denne leseteksten i leselekse:
https://www.lesnorsk.no/post/en-utlending-forteller-karantene-a1-a2
Det er en tekst på A1/A2 nivå som handler om å være hjemme i karantene, noe som er svært aktuelt lesestoff i disse dager.

Her er oppgavene de skal få:

Oppgave 1: Les teksten selv. Les den to ganger. Var det noen ord du ikke forstod? Skriv en SMS til meg.

Oppgave 2: Lytt til teksten. (Her spiller jeg inn et lydklipp av teksten og legger ut på facebok/showbie. Jeg bruker et skjermopptak, slik at de kan følge med i teksten samtidig som jeg leser den høyt.)

Oppgave 3: Svar på spørsmål til teksten. Du kan skrive svarene i skriveboka di. Husk å skrive setninger når du skriver svarene!

Her har jeg laget et eget oppgaveark som du finner her:

Oppgave 4: Lag tre nye spørsmål til teksten. Skriv dem ned i skriveboka.

Oppgave 5: Trykk på leseleksa på showbie. Velg «Spill inn lyd». Les leseleksa for meg.

Oppgave 6: Ta et bilde av svarene dine med mobilen. Legg bildet inn på showbie eller send meg på SMS.

Trenger du jevnlig påfyll av lesetekster?

*Reklame for Språknøkler* Da må du sjekke ut Tekstbanken! Tekstbanken er en helt ny medlemsportal for deg som er lærer i voksenopplæringen. Du som er medlem får tilgang til en ny lesetekst hver eneste måned, som er skrevet på to ulike nivåer, på bokmål og nynorsk og med bildestøtte. Alt samles i Tekstbanken, og du kan plukke lesetekster til din undervisning når du trenger det.