Lesing

Lesetekst til voksenopplæringen: Ordenstall

Her finner du en lesetekst du kan bruke for å øve på å uttale og lese opp ordenstall riktig. Undervisningen er laget etter Lesenøkkel-metoden, men dette opplegget er klart til bruk slik det er.
*Reklame for Språknøkler* Som medlem i Språknøkler-portalen får du tilgang til hele metoden «Lesenøkler». Les mer og meld deg inn her: https://spraknokler.mykajabi.com/språknøklerportalen

NB!
Husk at det er viktig å avklare og snakke om ordenstall før dere setter i gang med teksten!

Her finner du selve leseteksten:

Rød fase -Førlesefase

Snakk om bildene i grupper, par eller i fellesskap. Hva slags ordenstall finner vi og hva er sammenhengen mellom bildene? Finnes det noen sammenheng? Hva slags historie tror dere vi skal lese nå?

Denne øvelsen kan være en fin «oppvarming» til å øve på å lese ordenstall riktig. Her vil jeg oppfordre til å si ordenstallene med nettopp ordenstall-uttale altså for eks » Tjuende i første 1970″ ikke «tjue null en 1970». Man kan selvfølgelig bruke begge varianter i det virkelige liv, men akkurat nå skal dere øve på ordenstall.

Gul fase – Leseferdigheter

Her finner du ferdig utfylte arbeidsark med ord fra leseteksten. Vær obs på at ordenstallene i oppgaven står med bokstaver men i teksten står de skrevet med tall. Dette for å øve på å knytte sammen ordbildet med tallet.

Grønn fase – Leseforståelse

Her er et sett med spørsmål til teksten som deltakerne kan svare på når dere er ferdige med lesingen.

Har du behov for jevnlig påfyll av lesetekster til din undervisning i voksenopplæringen?


*Reklame for Språknøkler* Da bør du sjekke ut Tekstbanken, hvor du som medlem får tilgang til en ny lesetekst hver måned skrevet på to ulike nivåer, med bildestøtte og på begge målformer.