Muntlig aktivitet,  Tema

Månedens tema for Februar: Den vanskelige uttalen!

Det er ingen tvil om at uttale er noe vi jobber med daglig. Men hvor målrettet jobber du egentlig med uttale i undervisningen? Setter du av tid kun til ren uttaletrening og i så fall hva skal da innholdet være? Dette er månedens tema fordi det er et svært viktig område av andrespråks-innlæringen, det er et svært omstridt og diskutert tema og fordi jeg selv ønsker å sette mer fokus på dette i min egen praksis i voksenopplæringen.

Er for eksempel funksjonell uttale nok? Eller må vi jobbe mot en mer «morsmåls-lik» uttale? Og hva med alle språkkravene som stilles i dag? Dette er noe som engasjerer meg veldig og hvis du følger meg på Instagram kommer jeg til å dele mange innlegg om dette nå i februar.

Hva kommer på bloggen i februar?

I uke 6 vil du få en ressurs som kan hjelpe deg og navigere i «uttale-jungelen.» Hva kan du ha fokus på når du skal jobbe med uttale og hva slags ulike områder finnes det egentlig innenfor dette arbeidet. Her vil du få en plansje som kan gjøre deg mer bevisst på alle de ulike områdene av uttaletrening når du planlegger undervisning.

I uke 7 blir fokuset på vokaler. Vi slipper ikke unna utfordringen det er å øve inn norske vokaler for mange av dem som har norsk som andrespråk. Derfor skal du blant annet få tips til noen videoer du kan bruke når dere skal øve på vokaler i undervisningen.

I uke 8 er det vinterferie for mange så da blir fokuset på andre spennende nyheter! Jeg skal likevel dele noen tips til hvor du kan lese eller lære mer om uttaleundervisning.

Har du noen innspill eller spørsmål om uttaleundervisning så ta gjerne kontakt her i kommentarfeltet eller på mail: spraknokler@gmail.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.